Heb je zorgen? Ben je kribbig? Slaap je niet?

Begin januari zit ik met Anna (70) en Peter (72) aan tafel. Peter is bij hun bank geweest. En komt nu voor een second opinion. Ze maken zich grote zorgen, slapen niet en mopperen op elkaar en iedereen. Terwijl het zo’n leuk stel is. Jammer.

De rem zit op hun, toch al niet zo beste pensioen. En het spaargeld raakt op. Peter: “ik heb straks geeneens geld voor mijn begrafenis.”

Van de bank kregen ze het advies een” opeet-hypotheek” te nemen.

Je huis opeten? Zal dat lekker zijn?

Gekkigheid tuurlijk. Hoe het wel werkt? Ik leg het je zo uit. Anna en Peter hebben er geen goed gevoel over, of dat terecht is?

Komt ie. Je krijgt een nieuwe hypotheek waaruit je elke maand geld ontvangt. En je betaalt niks. Nou niks? De rente(variabel) wordt elke maand bij je schuld opgeteld. Als de rente gelijk blijft, is het na 10 jaar op. Bij een hoge rente eerder en bij een lage rente…

En dan?

Dan moet je over de hele hypotheeksom gaan betalen.

Dat lukt niet, dus…

Een bord in de tuin. Alles weg.

Wat een super advies voor Anna en Peter. Beide begin 80 jaar en een soort dakloos. Welke … heeft dat bedacht? Ze schrikken zich rot. “Dat is toch geen oplossing?” Nee natuurlijk niet.

Sinds een paar jaar is er de seniorenhypotheek.

Een uitkomst voor Peter en Anna. Ze kunnen met een gerust hart oud worden. Ze slapen weer prima. En bovenal, hebben ze het weer heel gezellig samen.

Herken je dit? Kom gewoon eens praten. En dat… kost echt niks. Tot snel.